image description

ACTUEEL TerraStart & Binnenwerk: samen sterk in buitenwerk!

Gepubliceerd op 11 december 2020

Op diverse locaties van Staatsbosbeheer werken inmiddels meerdere deelnemers die bij TerraStart zijn opgeleid tot Assistent Hovenier. Dit blijkt een gouden match! “Wij ontdekken dat we de liefde en verantwoordelijkheid delen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En natuurlijk voor de groene sector. Inmiddels zijn zes TerraStarters met veel plezier aan de slag in onze drie noordelijke provincies via Binnenwerk. Want Binnenwerk is ook sterk in Buitenwerk”, legt Nadia Dekker van TerraStart uit.

Binnenwerk is onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en helpt mensen met een beperking aan een baan binnen het Rijk. Zij werken in teamverband als bijvoorbeeld stoel- of toetsenbordenreiniger maar ook als medewerkers bos- en natuurbeheer bij Staatsbosbeheer. Deze teams bestaan uit medewerkers die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt en een achtergrond vanuit het UWV, gemeenten of de zorg. Iedereen heeft zijn eigen verhaal, maar vooral hebben ze de passie voor het werken in het groen gemeen! Samen met de werkbegeleider zijn ze dagelijks aan de slag om het gebied te onderhouden. De werkzaamheden variëren van snoei- en zaagwerk tot onderhoud van omheining en de fiets- en wandelpaden. “Daarnaast heeft elke locatie haar eigen unieke werkzaamheden die horen bij het betreffende gebied. Een bosrijk gebied vereist een heel andere aanpak dan het Drentse veen”, aldus werkbegeleider Danny Bazuin van Binnenwerk.  

TerraStart en Binnenwerk
TerraStart verzorgt de opleiding Assistent Hovenier voor dezelfde doelgroep. Tijdens een traject worden ze in een jaar klaargestoomd voor werken in het groen en behalen hier naast een erkend vakdiploma ook een bosmaaicertificaat en een veiligheidscertificaat (VCA). Naast de praktische vaardigheden die aan bod komen wordt er ook actief gewerkt aan plantenkennis en werknemersvaardigheden. Tijdens dit traject begeleiden en bemiddelen de jobcoaches van TerraStart deze deelnemers naar duurzame betaalde werkplekken, bijvoorbeeld bij hoveniers, groenvoorzieningsbedrijven en dus ook bij Binnenwerk. Er wordt goed gekeken wat het beste bij de deelnemer past én bij het team van Binnenwerk. Op dit moment zijn er zes TerraStarters met veel plezier werkzaam bij Binnenwerk. Dit is op de locaties Zwartemeer, Emmen, Jubbega, Lauwersoog en Kloosterhaar.

Nadenken over wat je wilt
Al is het hovenierswerk anders dan het landschapsbeheer, er zijn ook veel raakvlakken. Een van de medewerkers vertelt hierover. “Mijn bosmaaicertificaat en plantenkennis komen hier wel goed van pas. Ook leer je tijdens de opleiding veilig werken en goed samenwerken in een groep.” De medewerkers hebben verschillende leeftijden en achtergronden. Sommigen zijn al enkele jaren thuis zonder werk of school. Een ander heeft veel wisselende baantjes gehad maar nooit echt dé passende plek voor langere tijd gevonden. “Door ze een passende vakopleiding te bieden met als resultaat een jaarcontract bij Binnenwerk, zorgen we samen dat ze de door de bomen het bos weer zien”, aldus Danny van Binnenwerk.

Samenwerken en de passie voor de doelgroep
Danny en Nadia werken actief samen en zodra er iets bijzonders speelt of iets niet lekker loopt is er makkelijk even contact. Als een van de jongens afwezig is op werk of school, of bijvoorbeeld gezakt voor zijn autotheorie dan werken de korte lijnen goed. Nadia is ook regelmatig in Zwartemeer te vinden. Beiden delen de passie voor deze doelgroep en het is duidelijk merkbaar dat het belang van de medewerkers altijd voorop staat. Samen worden ze goed begeleid en dragen actief bij aan hun ontwikkeling. Zo zorgt TerraStart samen met Binnenwerk voor een diploma én een mooie toekomst in het buitenwerk!

Meer weten over TerraStart?  Zie ook www.terrastart.nl

Lees ook meer over Binnenwerk.