image description

ACTUEEL Wat heeft TerraStart oud-deelnemers Erwin en Thomas gebracht?

Gepubliceerd op 11 juli 2023

Wanneer Erwin Bebingh en Thomas Stroetinga zich voor het eerst bij Kijkboerderij ’t Hoogeveld melden, heeft boer Sytze van der Goot zijn twijfels over wat er van de jongens terecht gaat komen. Nu, jaren later, zijn deze twijfels als sneeuw voor de zon verdwenen. Beide jongens hebben een enorme ontwikkeling doorgemaakt en werken met veel plezier op de boerderij van Sytze en zijn vrouw Alma.

Met extra begeleiding een weg vinden

Erwin was 16 jaar oud toen hij tien jaar geleden meedeed aan het allereerste TerraStart-traject ooit. Op de school waarop hij toen zat, liep hij vast. Er was daar geen ruimte voor iemand die dingen graag op zijn eigen manier doet en wat extra begeleiding nodig heeft om zijn weg te vinden.

Bij TerraStart was deze ruimte er wel. Met het TerraStart-traject Agrarisch Assistent kon Erwin gelijk aan de slag. Niet eerst met de neus in de boeken, maar vanaf dag één de handen uit de mouwen steken op een boerderij. Geen vaststaande lesplannen, maar van alles uitproberen en kijken wat het beste past.

Stap voor stap verder ontwikkelen

Voor Erwin werd het TerraStart-traject een keerpunt. “Ik leerde veel nieuwe vaardigheden en kwam erachter wat ik leuk vond om te doen. Op school had ik nergens zin in, maar hier op de boerderij juist wel. Het klikte goed met Sytze en hij gaf me de kans om veel verschillende dingen te leren in mijn eigen tempo.”

Na het traject kreeg Erwin de smaak te pakken. Hij heeft nog een mbo-opleiding op niveau 1 gevolgd en daarna ook nog een niveau 2 opleiding. Tegenwoordig heeft hij zijn zaakjes goed op orde. Met een koophuis in Peize waar hij samen met zijn vriendin woont, een paar koeien bij huis, twee auto’s voor de deur en werkzaam als zzp’er.

Ontdekken wat bij je past

Thomas stond vijf jaar geleden voor het eerst bij Sytze en Alma op het erf, om een TerraStart-traject te volgen. Hij was toen 15 jaar oud.

Sytze kan het zich nog goed herinneren: “Hij had zijn pet achterstevoren op zijn hoofd en een passieve houding. Ik vroeg me toen sterk af wat ik met hem aan moest. Het duurt soms even voordat de deelnemers vaardigheden leren. Ze proberen van alles uit en daardoor ontdekken ze wat bij ze past en wat ze goed kunnen.”

Zowel het werk op de boerderij als werken in het groen bleken goed bij Thomas te passen. “Ik ben hier graag op de boerderij aan de slag. Er zijn altijd genoeg klusjes te doen. Daarnaast werk ik ook als hovenier. Ik word regelmatig gebeld voor klussen, dan help ik met onderhoud en aanleg in het groen.” Het is moeilijk voor te stellen dat deze ondernemende en gemotiveerde persoon dezelfde Thomas is.

Passende werkplek vinden

Kijkboerderij ’t Hoogeveld is in principe alleen een leslocatie van TerraStart. Deelnemers die een TerraStart-traject bij deze boerderij in Eelde volgen, gaan daarna op een andere plek aan het werk. Voor Erwin en Thomas maakte Sytze echter een uitzondering. “Toen deze jongens binnenkwamen had ik het niet verwacht, maar nu kan ik niet meer zonder ze. Ze hebben allebei een enorme ontwikkeling doorgemaakt.”

Hij vervolgt: “Ik krijg vaker de vraag van deelnemers of ze niet kunnen blijven. Maar daar heb ik natuurlijk niet genoeg ruimte voor. Gelukkig zoeken ze vanuit TerraStart altijd naar een passende werkplek. Ze laten de deelnemers niet aan hun lot over zodra het traject erop zit, maar zorgen dat ze ook daarna goed terecht komen. Dat is wat TerraStart uniek maakt.”

FOTOALBUM